Historien om Grand Hotel Halmstad

Om Oss

Klassiska Grand Hotel i Halmstad – Halland

Historiska Grand Hotel i Halmstad, uppfört år 1905, står där som en symbol för en svunnen era.

Ett Svanenmärkt fyrstjärnigt hotell som bjuder på en fullständig upplevelse i Halmstad, beläget i den charmiga Östra förstaden och bara en bekväm promenad från stadens hjärta.

För de som anländer med tåg är det endast ett stenkast till den välkomnande entrén. Det är också värt att nämna den generösa tillgången till parkeringsplatser alldeles intill hotellet, redo att välkomna både personbilar och bussar, med till och med laddningsstationer tillgängliga.

Grand Hotel i Halmstad levererar en tidlös hotellupplevelse där fokus ligger på en service i världsklass och ett gästvänligt samt hållbart bemötande.

Våra gemensamma värderingar GOA – Grymma, Omtänksamma och Ansvarsfulla, – genomsyrar vår varje handling och beslut.

Upptäck klassiska hotellupplevelser för livsnjutaren sedan 1905!

Historien om Grand Hotel Halmstad

 

TÅGEN BÖRJAR ÄNTLIGEN RULLA

Det var ett historiskt ögonblick 1877 när järnvägen äntligen nådde fram till Värnamo, och passagerartågen satte igång. Det väckte en våg av missnöje bland Halmstads resenärer. En upprörd medborgare uttryckte i Hallandsposten sin förvåning över stadens ansvariga, kritiserade de för att ha underhållit en så miserabel väg till den nyligen invigda stationen (Stationsgatan). Vägen var i så dåligt skick att hästdroskor tvingades köra bredvid den huvudsakliga vägen för att undvika att fastna i leran eller skada vagnarna. Denna kritik ledde förmodligen till att stadsledningen snabbt förbättrade vägens standard.

Den nya stadsdelen – östra förstaden

Tio år senare år 1887, under ett kommunfullmäktige möte, firades invigningen av den nya stadsdelen, Östra Förstaden, genom att officiellt namnge förbindelsen till Halmstads centralstation till Stationsgatan, där Grand Hotel senare skulle etableras. En lindallé planterades längs den nyligen skapade boulevarden, sträckande sig till slutet av Stationsgatan nära den östra strandlinjen. Efter århundradeskiftet, när cykeln blev ett populärt transportmedel, skapades en cykelbana längs med allén. Före uppförandet av Grand Hotel fanns redan två andra hotell i området, Hotell Arvidsson (senare känt som Nykterhetshotellet) och Hotell Metropol.

Grand Hotel, som blev den tredje etableringen vid Stationsgatan, byggdes av byggmästare August Winberg och ståtligt invigdes av landshövding Axel Asker i september 1905. Hotellet bytte ägare kort efter invigningen och genomgick ytterligare en försäljning till Göteborgsbanken 1910. Byggnaden var en spektakel av modernitet och elegans, med fasadtegel, exklusivt glas och utsökta inredningsdetaljer. Dock förstördes allt detta i en omfattande brand 1911, vilket du kan läsa mer om i nästa del av vår historia.

Branden 1911…

När branden utbröt den 25 januari 1911 arbetade personalen febrilt för att släcka lågorna, men det krävdes brandkårens insats. Trots deras snabba respons och hårdnackade ansträngningar, förstördes byggnaden nästan helt. Efter denna katastrof tog källarmästare C F Söderlund över och ledde restaureringen, som resulterade i en återinvigning senare samma år. Hotellet återuppstod med ännu större prakt och blev en ståtlig symbol för staden, välkomnande
gäster med sin förfinade charm och högklassiga service.

Sedan dess har Grand Hotel i Halmstad stått som en tidlös institution, vars historia och arv fortsätter att berika staden. Mer än ett sekel senare, bär hotellet fortfarande på en stolt tradition av gästfrihet och kvalitet, en levande testament till dess historiska förflutna och en kärlek som vi fortsätter att vårda för framtida generationer.

Källarmästare C F Söderlund

Källarmästare C F Söderlund, med en maka som skötte restaurangen vid centralstationen, stod fast vid sin tro på Grand Hotels återhämtning. Han övertog ledningen den 21 februari 1911 och lämnade snabbt in en ansökan för att renovera byggnaden enligt dess originalritningar. Inom kort fick han grönt ljus från byggnadsnämnden, med villkoret att nya tak och övervåningar skulle konstrueras av brandresistent material.

Hotellet välkomnade åter gäster den 17 oktober 1911, med Söderlund vid rodret, som hade investerat i att uppgradera hotellrummen och förädla restaurangen, erbjudande förstklassiga måltider från morgon till kväll. Återöppningen markerade återfödelsen av ett ännu mer ståtligt och lyxigt Grand Hotel, vilket blev en stor tillgång för staden och dess besökare. Gäster, både lokala och tillresta, vittnade om att hotellet aldrig varit mer imponerande.

Tiden har flutit på, och över ett sekel senare står hotellet fortfarande som en stolt ikon, bevarande av dess historiska essens. Verksamheten speglar fortfarande den era då Söderlund tog över, ett arv av gästfrihet som vi med hedersfullt engagemang förvaltar och förnyar för framtiden.

Om Room Republic

Room Republic är ett hotellföretag som för närvarande driver Grand Hotel Halmstad, Åhus
Seaside Konferens & Spa, V Hotel Helsingborg, Hotel Statt Hässleholm samt två hotell i Palma de Mallorca, Hotel Feliz och Palma Suites.

Företaget specialiserar sig på att ta över intressanta eller mindre framgångsrika hotell och genomföra en “turn around” genom att implementera nya koncept med starkt fokus på gästfrihet, företagskultur, intäktshantering, sociala medier och engagerat ledarskap.

Företaget ägs av Karin och Kjell Jakobsson som har ägt och drivit hotell i över trettio år.

Företaget Room Republic driver också välgörenhetsorganisationen Dandelion – för föräldralösa barn i Afrika, som bidrar till hälsa, mat och utbildning för föräldralösa barn i Durban,
Sydafrika.

Boka rum
Boka konferens Boka bord